Σε ουδέτερη ζώνη έχει μετατρέψει το 30% της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, όπου συνεχίζει χωρίς παύση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ενώ, χθες, Τετάρτη (16/04) ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η πολιτική προστασία της Γάζας έκανε λόγο για 11 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, καθώς μετά από δύο μήνες ανακωχής το Ισραήλ ξανάρχισε τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας στις 18 Μαρτίου 2025, ενώ ακολούθησαν εκ νέου χερσαίες επιχειρήσεις.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κι η κυβέρνησή του κρίνουν —αντίθετα με τις οικογένειες των ομήρων— ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος να αναγκαστεί η Χαμάς να επιστρέψει στις ισραηλινές αρχές τους ομήρους, που απομένουν στη Γάζα, ζωντανούς ή νεκρούς.
«Περίπου το 30% της έκτασης της Γάζας έχει πλέον προσδιοριστεί περίμετρος ασφαλείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, που έχει σκοπό να επεκτείνει τον έλεγχό του σε μεγάλα κομμάτια του παλαιστινιακού θυλάκου ο οποίος γειτονεύει με το νότιο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ακόμη όταν έπληξε κάπου 1.200 «τρομοκρατικούς στόχους» (σ.σ. θέσεις ή μαχητές) από αέρος και προχώρησε σε πάνω από 100 «στοχευμένες εξοντώσεις» από τη 18η Μαρτίου.
Από την πλευρά του ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλο ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα, σύμμαχος πάντως της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εικονίζεται ισραηλινογερμανός όμηρος στη ζωή, που δηλώνει ότι ονομάζεται Ρομ Μπρασλάφσκι, φύλακας, 21 ετών όταν απήχθη.
Στο βίντεο αυτό σχεδόν επτά λεπτών, που μοιάζει να έχει γυριστεί με εξαναγκασμό, ο όμηρος παρακαλεί τον κ. Νετανιάχου και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του.
Η Χαμάς, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, εξετάζει επί του παρόντος ισραηλινή πρόταση για νέα κατάπαυση του πυρός που της διαβίβασαν οι αιγύπτιοι μεσολαβητές.
Το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει δημόσια την πρόταση αυτή, που πάντως είναι γνωστό πως προβλέπει απελευθέρωση των ομήρων κατά στάδια.
Οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφεραν πάντως χθες βράδυ ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξήγαγε συνάντηση για την «αποτίμηση» του «ζητήματος των ομήρων» με την «ομάδα των διαπραγματευτών» και τους «επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας».
«Ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για τη συνέχιση των βημάτων ώστε να προχωρήσει η απελευθέρωση των ομήρων μας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Όσο για τη Χαμάς, στέλεχός της δήλωσε χθες βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απάντησή της στην ισραηλινή πρόταση «ακόμη ετοιμάζεται». Ξεκαθάρισε ωστόσο πως για το κίνημα δεν τίθεται καν θέμα να διαπραγματευτεί τον αφοπλισμό του.
Η κατάπαυση του πυρός από τη 19η Ιανουαρίου ως τη 17η Μαρτίου επέτρεψε να επιστρέψουν στο Ισραήλ 33 όμηροι, ανάμεσά τους οκτώ νεκροί, και σε αντάλλαγμα να βγουν κάπου 1.800 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές.
«Καμιά ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα μπει στην Γάζα», διεμήνυσε από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς, η κυβέρνηση του οποίου κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς πως οικειοποιείται τη βοήθεια.
Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο από τη 2η Μαρτίου και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κάνει λόγο για «πιθανόν τη χειρότερη» ανθρωπιστική κατάσταση από την αρχή του πολέμου.
«Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο»
«Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο για τους Παλαιστίνιους και όσους πάνε να τους βοηθήσουν», κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF).
«Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την καταστροφή και την αναγκαστική μετακίνηση όλου του πληθυσμού της Γάζας», είπε η Αμάντα Μπατσερόλε, συντονίστρια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων της MSF στην Γάζα.