Συγκεκριμένα, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social κατηγόρησε τον Πούτιν για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους προκατόχους του στον Λευκό Οίκο και τον ρόλο τους στο ξέσπασμα του πολέμου:
«Με όλα αυτά που λέγονται, δεν υπήρχε λόγος για τον Πούτιν να εκτοξεύει πυραύλους σε περιοχές αμάχων, πόλεις και κωμοπόλεις, τις τελευταίες ημέρες. Με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο, απλώς με “παίζει” και πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, μέσω τραπεζικών ή δευτερευόντων κυρώσεων;. Πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν», έγραψε ο Τραμπ.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για μια «πολύ θετική» συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία. Τόνισε επίσης ότι η αποκαλούμενη «Συμμαχία των Προθύμων» υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε αυτό να επιτευχθεί, αλλά και για μια ειρήνη διαρκείας.
«Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια εκεχειρία άνευ όρων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου το επανέλαβε σήμερα. Θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να καταστεί αυτό δυνατό», έγραψε ο Μακρόν.
Και το Κρεμλίνο θετικό για συμφωνία
Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών με τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία χωρίς καμία προϋπόθεση», αναφέρει μεταξύ άλλων το ρωσικό δημοσίευμα.
Το τετ-α-τετ Τραμπ με Φον Ντερ Λάιεν
Να συναντηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, συμφώνησαν το Σάββατο (26/4), κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνομιλίας στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Αυτό επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Φον ντερ Λάιεν, Πάουλα Πίνιο, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα «X»: «Κατά τη σύντομη συνομιλία τους, η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν», ανέφερε η ίδια, ενώ δεν έγιναν αμέσως γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι συναντήσεις κορυφής στην κηδεία του Πάπα
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνομίλησαν για περίπου 15 λεπτά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, ενώ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου, συνάντηση είχαν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, αλλά και η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζότζια Μελόνι με τον Ζελένσκι.
Στην πρώτη συνάντηση φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι δείχνουν τους δύο άνδρες καθισμένους απέναντι ο ένας στον άλλο σε μια μαρμάρινη αίθουσα χωρίς να βρίσκεται κοντά τους κανένας από τους συνεργάτες τους.
O Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Βασιλική Αγίου Πέτρου
(Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Μια ακόμα φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ζελένσκι δείχνει τους δύο ηγέτες να συνομιλούν όρθιοι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Από αριστερά προς τα δεξιά Μακρόν, Στάρμερ, Τραμπ και Ζελένσκι στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου
Ukrainian Presidential Press Office via AP
«Επιβεβαιώνουμε τη συνάντηση, η οποία ήταν θετική», ανέφερε και η γαλλική προεδρία.
«Βοηθητικές οι ανεπίσημες συναντήσεις»
Συναντήσεις ηγετών σε τέτοιες περιστάσεις ακροβατούν μεταξύ διπλωματίας και πρωτοκόλλου, σημειώνει το euronews.
Τα πλήθη, οι χωροταξικές εναλλαγές και οι σφιχτοί χρόνοι, μπλέκονται μεταξύ της ιταλικής διπλωματίας και της διπλωματίας του Βατικανού, λέει ο Πασκουάλε Φεράρα, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ασφάλειας στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς τις συναντήσεις και τις επικοινωνίες μεταξύ των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Ρώμη στην Αγία Έδρα και στο ιταλικό κράτος».
Τα πάντα θα εξαρτηθούν επομένως από την πραγματική βούληση των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που είναι παρόντες. Ο αυτοσχεδιασμός μερικές φορές βοηθά τις ανθρώπινες σχέσεις, ιδίως σε μια περίοδο πένθους.
Ένα γεγονός υψηλού επιπέδου, όπως η κηδεία του πάπα, θα μπορούσε να ευνοήσει ανεπίσημους διαλόγους που θα βοηθούσαν τις επίσημες διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα αλλού.
«Τέτοιες σύνοδοι κορυφής και συναντήσεις θα απαιτούσαν μακρά και προσεκτική προετοιμασία. Η βιασύνη, ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πλεονέκτημα, με την έννοια της συνεύρεσης ανθρώπων και κυρίως των παγκόσμιων ηγετών που είναι πιο ανοιχτοί στο διάλογο».
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η διπλωματία θα μπορούσε να ευνοηθεί από τους δεσμούς συνοχής που δημιούργησε ένας πάπας όπως ο Φραγκίσκος, μεταξύ της θρησκευτικής και παπικής δράσης και των μεγάλων πολιτικών ζητημάτων της εποχής μας, του περιβάλλοντος, των στρατιωτικών συγκρούσεων και των κοινωνικών ζητημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο θάνατος ξεπερνά όλα τα εμπόδια
Πάντως, η διπλωματία της κηδείας δεν είναι κάτι καινούργιο, λέει ο Πασκουάλε Φεράρα.
«Έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες μεγάλες εκδηλώσεις όπως αυτή, στην περίπτωση για παράδειγμα της κηδείας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, όπου η Αυστραλία και η Ιαπωνία ξεκίνησαν συζητήσεις για μια κοινή δήλωση σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».
Ο Σίνζο Άμπε, όταν δολοφονήθηκε το 2022, δεν είχε διατελέσει πρωθυπουργός για δύο χρόνια, ωστόσο διατήρησε έναν ισχυρό ρόλο τόσο εντός της Ιαπωνίας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Περισσότερες από 200 αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου παρέστησαν στην κηδεία του.
Άλλη πρόσφατη περίπτωση στην ιστορία της υψηλής διπλωματίας ήταν η κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχϊμ Ραΐσι, ο οποίος πέθανε τον Μάιο του 2024, όταν συνετρίβη το ελικόπτερο που τον μετέφερε.
Ακόμη και ηγέτες χωρών με θυελλώδεις σχέσεις μπορούν να προσπεράσουν ο ένας τον άλλον και να ψιθυρίσουν πολιτικά λόγια γύρω από ένα φέρετρο με το πρόσχημα ότι ο θάνατος και η αγάπη ξεπερνούν όλα τα εμπόδια.
Αραβικές χώρες με παραδοσιακά δύσκολες σχέσεις με το Ιράν έσπασαν τον πάγο και έστειλαν υψλόβαθμες αντιπροσωπείες στην Τεχεράνη.
Η τελετή αποχαιρετισμού του Ραΐσι σηματοδότησε τις πρώτες επισκέψεις πρωτοκόλλου στην Τεχεράνη ενός Τυνήσιου προέδρου, εν προκειμένω του Καΐς Σαγιέντ, και ενός Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, του Σαμέχ Σούκρι, μετά την επανάσταση των Αγιατολάχ το 1979. Και οι δύο ηγέτες άκουσαν σιωπηλά στην κηδεία αναφορές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.