Ως την «πιο καταστροφική δύναμη» στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ το Ιράν, κατηγορώντας την Τεχεράνη για την αστάθεια που επικρατεί σε όλη την περιοχή και προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα της επιτρέψουν ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, μεταδίδει το Reuters.
Ανακοινώνοντας αυτό που χαρακτήρισε ως τελική προειδοποίηση και ένα πιθανό άνοιγμα για διπλωματία, ο Τραμπ είπε ότι το Ιράν έχει να επιλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει το «χάος και τον τρόμο» ή να ακολουθήσει μια πορεία προς την ειρήνη.
Mάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, εάν η Τεχεράνη αρνηθεί τον «κλάδο ελαίας» που ο ίδιος εκτιμά ότι της τείνει με τις συνομιλίες για μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία ότι θέλει να προσφέρει έναν «νέο δρόμο» στην ιρανική ηγεσία, προσθέτοντας «όσον αφορά το Ιράν, ουδέποτε ήμουν υπέρ του να έχω αιώνιους εχθρούς».
«Η μεγαλύτερη και πιο καταστροφική από τις δυνάμεις αυτές είναι το καθεστώς στο Ιράν, το οποίο έχει προκαλέσει αδιανόητα δεινά στη Συρία, στον Λίβανο, στη Γάζα, στο Ιράκ, στην Υεμένη και πέραν αυτής», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Ριάντ.
O Τραμπ με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Ριάντ
AP Photo/Alex Brandon
«Θέλω να κάνω μια συμφωνία με το Ιράν»
«Θέλω να κάνω μια συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε. «Αλλά εάν η ηγεσία του Ιράν αρνηθεί, εμείς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε μαζική μέγιστη πίεση», είπε ο Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρότασή του προς το Ιράν για μια συμφωνία δεν θα διαρκέσει για πάντα.
«Θα οδηγήσουμε τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν», τόνισε.
Ο Τραμπ υπογράμμισε επίσης την έντονη αντίθεση μεταξύ αυτού που αποκάλεσε «εποικοδομητικό όραμα» της Σαουδικής Αραβίας και «κατάρρευση και δεινά» που προκλήθηκαν από τους Ιρανούς ηγέτες, όπως δήλωσε. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο έντονη αντίθεση με την πορεία που έχετε ακολουθήσει στην Αραβική Χερσόνησο (από τη μια μεριά) και την καταστροφή που εκτυλίσσεται ακριβώς στον Κόλπο του Ιράν» (από την άλλη).
Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι υποδαυλίζει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.