Πληθαίνουν τα απεργιακά μέτωπα στη Γερμανία. Το «χορό» άνοιξαν οι αγρότες που έφτασαν μέχρι το Βερολίνο στα τέλη Ιανουαρίου και τη σκυτάλη πήρε το προσωπικό ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας και οι εργαζόμενοι στην Lufthansa αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, «σειρά στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει σήμερα το προσωπικό εδάφους της Lufthansa σε μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια. Αύριο απεργεί το βοηθητικό προσωπικό ιδιωτικών ιατρείων.
Το προσωπικό εδάφους της Lufthansa προχώρησε την Τετάρτη, 7/2, σε προειδοποιητική απεργία, λίγες ημέρες μετά την απεργία του προσωπικού ασφαλείας σε πολλά γερμανικά αεροδρόμια.
Από την σημερινή απεργία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 8/2, το πρωί (7:00 ώρα Γερμανίας), επηρεάζονται τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια Φρανκφούρτης, Μονάχου, Αμβούργου, Βερολίνου και Ντίσελντορφ και συγκεκριμένα πάνω από 100.000 επιβάτες.
Ήδη έχουν ακυρωθεί περίπου 1.000 προγραμματισμένες πτήσεις με τη Lufthansa, ενώ συνεχίζουν να εκτελούνται διεθνείς πτήσεις και πτήσεις με άλλες εταιρείες.
Από τις πτήσεις της Lufthansa πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, πραγματοποιούνται κανονικά μόνο 100 με 120 πτήσεις συνολικά.
«Εργαζόμενοι δύο κατηγοριών»
Αιτία για τη νέα προειδοποιητική απεργία παραμένουν οι συνεχιζόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις για το προσωπικό εδάφους του γερμανικού αερομεταφορέα.
Το συνδικάτο Verdi ζητά γενική αύξηση μισθών κατά 12,5%, 500 ευρώ επιπλέον για 12 μήνες, καθώς και μια αποζημίωση πληθωρισμού ύψους 3.000 ευρώ.
Το Verdi απειλεί μάλιστα να συνεχίσει τις απεργίες, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματά του από την εργοδοσία, κάτι που δεν θεωρείται απίθανο.
«Η δημιουργία εργαζομένων δύο κατηγοριών μεταξύ προσωπικού καμπίνας και προσωπικού εδάφους στις αερομεταφορές πρέπει να σταματήσει» ανέφερε ο Μάρβιν Ρεσίνσκι, εκπρόσωπος των εργαζομένων σε διάφορες θέσεις της Lufthansa (πχ. μεταφορές, εξυπηρέτηση πελατών κ.λπ.)
Και το βοηθητικό προσωπικό ιατρείων
Στο μεταξύ αύριο, Πέμπτη 7/2, απεργούν και οι εργαζόμενοι ως βοηθητικό προσωπικό σε χιλιάδες ιδιωτικά ιατρεία ανά τη Γερμανία.
Πρόκειται για περίπου 330.000 εργαζομένους, οι οποίοι καλύπτονται από συλλογική σύμβαση εργασίας και απεργούν επίσης για μισθολογικά ζητήματα.
Ιατρικοί σύλλογοι προειδοποιούν τους ασθενείς για προβλήματα και μεγαλύτερες ώρες αναμονής στα ιατρικά ραντεβού τους, δεδομένου ότι οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να επιτελέσουν και διοικητικά/γραφειοκρατικά καθήκοντα.